MI A KINEZIOLÓGIA?

A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma. Szó szerinti fordításban a mozgás tudományát jelenti.

A szó görög eredetű, jelentése: kinézis = mozgás, logosz = tudomány.
A mozgás (változás), az állandóan változó környezethez való alkalmazkodás az élet lényeges jellemzője.
Ha valami blokkolja ezt az alkalmazkodást, ott felborul az egyensúly, és erre testi-lelki problémák hívják fel a figyelmet. Ezeknek a blokkoknak a felderítését és oldását végzi a kineziológia.

Izomteszteléssel szerzünk információt, melynek hátterében tudományosan kidolgozott módszer áll, a 70-es években manuálterapeuták fejlesztették ki.

Az egyensúly helyreállítására pedig több száz féle korrekcióból választ a kineziológus - szintén az izomtesztelés segítségével. Ezek a gyakorlatok rendkívül hatékonyak, számtalan egyéb tudás integrálásával jöttek létre.

A hivatalos megfogalmazás szerint:
„a kineziológia alternatív és komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemeket is magában foglaló készség-, képesség- és személyiségfejlesztő prevenciós jellegű holisztikus módszer”


Milyen helyzetekben segít a kineziológia?

Az élet bármely területén történt megtorpanásban.
Bármilyen élethelyzetben pozitív változás elérésében.
Amikor "csak" önmagát szeretné jobban megismerni, és a helyét a világban megtalálni.
A munkahelyében történt változások elfogadásában, új munkahely keresésekor, munkatársi kapcsolatok harmonikus kialakításakor.
Feszültség, idegesség, stresszes állapot érzésekor.
Fáradtág érzésekor.
Olyankor, amikor halogatja a dolgok megvalósítását.
Tartósan rosszkedv, hangulat, depresszió esetében.
Félelmek, fóbiák, kényszeres gondolatok, szokások fennállásakor.
Pánik érzésekor.
Alvászavarok esetén.
Párkapcsolati és családi konfliktusok megoldásában, pl. elhidegülés, válás felmerülése, anyós probléma, szülő-gyermek konfliktus.
Az indulatok nehéz kezelésekor.
Asztma vagy allergia fennállásakor.
Gyermekénél tapasztalt problémák esetében, pl. ágybavizelés, körömrágás, kamaszkor problémái, magatartászavarok, tanár-diák konfliktus kezelése, diszlexia oldása, tanulási problémák, önbizalom kialakítása, képességfejlesztés.
A gyermek vállalásával kapcsolatos probléma esetében (sikertelen fogamzás).

Amennyiben kisgyermekkel kapcsolatos problémával keresnek fel, általában együtt dolgozom a szülővel és a gyermekkel is.
Hogyan működik?

Az eljárás arra épül, hogy minden, ami történik velünk egészen fogantatásunktól kezdődően, hatással van további életünkre. Agyunk mindezeket a hatásokat tárolja, és egy-egy kezelés során ezeket az adatokat “kérdezzük le”. A sejtek szintjéről érkező információk minden esetben hatékonyak és megbízhatóak.
A kineziológia módszerével tehát azonosítható az energia elakadásának helye, melynek oldása csak úgy lehet tartós, ha egyidejűleg az egykori emocionális töltést semlegesítjük. A jelen csak a következményt mutatja meg, az ok a legtöbb esetben rejtve marad.

A módszer lényege, hogy segítse a szervezetben bármilyen okból felborult egyensúlyt visszaállítani.

A kineziológia az izomtesztelésre épül, melynek alapja az, hogy bármilyen stressz, negatív gondolat változást idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is, ez az, amit a kineziológus az izomteszteléssel érzékel.

Mindenkit érnek negatív hatások, traumák élete során. Ezeket nem mindig tudjuk feldolgozni. A fel nem dolgozott stresszek elraktározódnak, felhalmozódnak, és valamilyen testi vagy lelki tünet formájában hívják fel magukra a figyelmet. A munka folyamán ezeket a negatív eseményeket keressük vissza a múltban, és a hozzájuk kapcsolódó negatív érzelmeket oldjuk fel különböző gyakorlatokkal. Alkalmaz vizualizációs technikát, színterápiát, különféle esszenciális eljárásokat, mozgáskoordinációs gyakorlatot, megállapítja az energia többlet, illetve energia hiány jelenlétét az izmokban, vagy a meridiánok mentén és helyreállítja az energia egyensúlyát a megfelelő pontok érintésével, illetve az adott izom erősítésével vagy gyengítésével.

A negatív hatásokat egészen kora gyerekkorból, születéstől, vagy akár magzati életből is hozhatjuk, sőt, még az a közeg is meghatározó lehet, amely fogantatásunk előtt környezetünkben, családunkban jellemző volt. Lehet, hogy generációkon át hozott, ismételt negatív mintáktól kell megszabadulnunk ahhoz, hogy egyensúlyban működhessünk. Az adott helyzet megértésével és a mindenki számára egyénileg tesztelt korrekció alkalmazásával képessé válunk a múltunktól függetlenül új döntéseket hozni. Jó hatással van az érzelmeinkre, gondolkodásunkra, cselekedeteinkre, egészségi állapotunkra.
További írások

Az elfogadás ideje

A stresszről

A harag

A kezelésről

Szinergia

Útkeresés


Egyensúly, harmónia

Az igazi feladat az egyensúly elérése. Azt hiszem, Gerald Jampolsky mondta: “Az élet egyensúly kérdése.”

Az egyensúlyt pedig úgy lehet elérni, hogy nem tévesztjük szem elől: három részből álló lények vagyunk, és lényünk hármasságának egyik része sem fontosabb vagy szentebb a többinél. Mert test, elme és lélek vagyunk.


Küldjön üzenetet!

Küldjön üzenetet!
Neve
Email
Mobil

Üzenet

A kineziológus is ember

Természetesen a kineziológusnak is van véleménye arról, hogy a Te problémáidat hogy is kellene megoldani.
De, Te más géneket örököltél, más neveltetést kaptál, más mentalitású ember vagy. Az ő megoldása nagyon jó lehet neki, de Neked a sajátodat kell megtalálnod.
Ebben sokat segíthet a kineziológus, de nem úgy hogy megmondja, mit kell tenned.