A harag

Teljesen természetes érzés. Olyan érzelmi állapot, amelynek intenzitása igen széles skálán mozog. A kis bosszankodástól az intenzív, erős indulaton át egészen a dühkitörésig fokozódhat.

Az erős, intenzív érzelem lehet akár pozitív hatású is. Megvédhet bennünket veszélyes szituációktól, erőt adhat egy probléma megoldásához, vagy lehetővé teszi, hogy harcoljunk, vagy meneküljünk, amikor támadás ér.

Úgy érzi, szétrobban, ha valaki bevág Ön elé egy dugóban? Ha hiába kéri gyermekét, hogy tegyen meg valamit? Ha a szomszéd, éppen akkor fúr falat, amikor Ön pihenne? Csak nyomasztja valami és állandóan azon jár az agya?

Ha dühösek vagyunk, azt szervezetünkben pszichés és testi elváltozások kísérik. Felmegy a vérnyomásunk, erősebben dobog a szívünk, az adrenalintól éberebbé válunk.

Indulataink megfelelő formában történő kifejezése rendkívül fontos a lelki és a testi egészség szempontjából. Elfojtásakor befelé, magunkra hat és egészségügyi problémához vezet.

Nem kerülhetjük el a bosszantó helyzeteket, nem térhetünk ki minden idegesítő ember elől, és van, amin nem tudunk változtatni.

Hogyan csillapítsuk érzelmi reakcióinkat? Hogyan alakítsuk át? (Lásd, A stresszről című írásban leírtakat is.)

Először is vegyük észre és tudatosítsuk, ahogyan most érezzük magunkat, ugyanúgy éreztünk egy múltban történt hasonló helyzetben.
Vizsgáljuk meg az érzést, majd fogadjuk el jelenlegi állapotunkat.
Igen, most nagyon dühös lettem.
Teljesen jogos, hogy így érzem magam, érthető, hogy ideges lettem.
Adjunk időt magunknak, gondolatban még egyszer játsszuk le a történteket. Tegyünk fel kérdéseket magunknak. Mi is történt tulajdonképpen? Miért vagyok ennyire dühös? Kire haragszom? Miért?
Hozzuk magunkat a jelenbe! Figyelmünket irányítsuk arra, amit éppen csinálunk.
Ha lélegzem, akkor tudjam, hogy én most lélegzem, kifújom a levegőt, beszívom a levegőt. Emelkedik a mellkasom, süllyed a mellkasom. Leengedem a vállamat. Mennyi feszültség volt az előző pillanathoz képest a vállamban!
Tudjam, hogy én most zenét hallgatok, hallom a dallamot, érzem a ritmust, mozdul a lábam, kezem, az egész testem a zene ütemére ringatózik...
Humor és önirónia sokat segíthet
A mozgás, a sport, a lélegzés, a zene, szintén oldja a haragot.
Minden fejben dől el! A düh a gondolatokat teljesen beszűkíti. Ezzel az intenzív stressz állapottal csak magamnak ártok, a helyzetet nem oldom meg. Nézzük meg, hogyan tudom másképpen gondolni a történteket?
Nézzük meg a történteket egy másik nézőpontból. Hogyan látta, vagy látná ugyanezt más? Helyezzem bele magamat egy másik ember szempontjaiba. Lehet, hogy az is igaz lehet?
A tudattalanunknak csak képekben tudunk üzenni. Pár perces relaxált állapotban képzeljük el, hogyan szeretnénk érezni magunkat? Ezt az érzést milyen képpel tudnánk kifejezni?
Megnyugtató vizuális kép számomra például a nyugodt víztükör, a vízimadarak mozgása, a balatoni vitorlások, a patakparton totyogó kiskacsák. Gondoljuk csak végig! Kinek milyen a nyugalom képe?

Kevés gyakorlással könnyen elsajátítható, egyre rövidebb idő alatt sikerül magunkat lecsillapítani, ha akarjuk. Ezt is választhatom.

Vissza a További írások-hoz

Igyon minőségi ivóvizet

Ezzel a készülékkel teszünk legtöbbet egészségünk, környezetünk és pénztárcánk védelmében! Mindig valóban tiszta víz áll rendelkezésünkre az otthonunkban.


Küldjön üzenetet!

Küldjön üzenetet!
Neve
Email
Mobil

Üzenet